czwartek, 28 marca 2013

Gofry



Składniki:
-2 szklanki mąki pszennej
-2szklanki mleka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/3 szklanki oleju słonecznikowego
-2 jajka, żółtka oddzielone od białek
-owoce

Przygotowanie
Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę. W drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę, potem dodać do poprzedniej masy i delikatnie wymieszać z ciastem. Gofrownice posmarować pędzelkiem namoczym w oleju. Ciasto później nie będzie sie lepić. Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

Mama robiła przez pół przepisu z tym, że dała szklankę mleka i szklankę wody zamiast dwóch szklanek mleka. Wyszło 12 gofrów. Radzę jeść je na świeżo po ostygnięciu. Na gorącego gofra nie nakładać bitej śmietany!!! Roztopi się na mleko.  Nie jeść gofrów na drugi dzień.. są jak kamień :/

2 komentarze:

Lubię konstruktywne komentarze. Wszelka pomoc mile widziana ;) Dziękuję, J.