niedziela, 16 marca 2014

Eklerki


Ostatnio jestem okropnie nakręcona na pieczenie ciast i ciasteczek. Sprawia mi to dużą radość i przyjemność jedzenia. Przepis w sieci znalazła A. i to ona upiekła te ciastka. Pozwoliłam sobie dodać przepis, bo wyszly przepysznie. Nasz lukier wyszedł trochę ciężki a masa za lekka. Efektem było opadnięcie eklerów.


Składniki:
-Ciasto-
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła lub margaryny do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła (trzeba bardzo uważać). Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą szeroką 1 cm tylką (lub w kształcie gwiazdki).
Na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne 8 - 10 cm eklery, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić.
-Budyniowy krem kawowy-
-9 żółtek
-160 g drobnego cukru
-60 g mąki pszennej
-650 ml mleka
-3 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku lub w granulkach)
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
-3 - 4 łyżki wrzącej wody
Żółtka, cukier, 100 ml mleka, mąkę - zmiksować blenderem.
Resztę mleka wymieszać z kawą, zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu. Wystudzić i schłodzić.
Eklerki nadziać kremem, złączyć. Udekorować kawowym lukrem.
-Lukier kawowy-
Składniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej wody; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lubię konstruktywne komentarze. Wszelka pomoc mile widziana ;) Dziękuję, J.