poniedziałek, 10 marca 2014

Kopiec kreta


Już jakiś czas miałam ochotę na zjedzenie kopca kreta. Po wypłacie pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i od razu zabrałam się do roboty. Szczerze mówiąc placek jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. A jaka radość z jedzenia. Mogłoby być więcej. Kupujemy gotowe opakowanie Kopiec Kreta Dr. Oetker.

Składniki:
do ciasta
-100 g miękkiej margaryny
-2 jaja
-75 ml (ok. 6 łyżek) mleka
-3 banany
do masy
-500 ml schłodzonej śmietanki 30%
-100 ml (ok. 8 łyżek) letniej wody
do nasączenia
-woda
-cukier
-sok z cytryny

Przygotowanie:
1. Ciasto
Mieszankę do wypieku ciasta wsypać do miski, dodać margarynę, jaja i mleko. Całość miksować początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez 3 minuty. Ciasto rozłożyć równomiernie na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C.
2. Pieczenie
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia ok. 180 stopni C. Czas pieczenia około 35-45 minut.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz, wystudzić. Wyłożyć na płaski talerz i łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny. Banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy można je skropić sokiem z cytryny-ja nie kropiłam i barwy nie zmieniły). 
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielonego naczynia wlać wodę, wsypać mieszankę do masy i miksować przez 0,5 minut. Tak przygotowaną mieszankę przełożyć natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo dodawać płatki czekoladowe. Masę wyłożyć na banany, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta i wstawić na około 2 godziny do lodówki.


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! te ostatnio mam na niego ochote, więc musze wypróbować! ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. 27 year old Structural Engineer Garwood Shimwell, hailing from Gravenhurst enjoys watching movies like Doppelganger and Leather crafting. Took a trip to Monastery and Site of the Escurial and drives a Ferrari 250 GT California LWB Competizione Spyder. przeskocz to strony

    OdpowiedzUsuń

Lubię konstruktywne komentarze. Wszelka pomoc mile widziana ;) Dziękuję, J.