środa, 28 maja 2014

Ciasto z rabarbarem


Sezon na ciasta z owocami uważam za rozpoczęty! W naszym mieszkaniu zrobiło się naprawdę domowo, kiedy wszędzie unosi się zapach ciepłego, słodkiego biszkoptu. A ten cudownie wyrósł. Następnym razem dodam trzy razy więcej rabarbaru lub wymieszam go z truskawkami.

Składniki:
-4 jajka
-szklanka cukru
-1,5 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 kostka margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-60-70 dag rabarbaru

Przygotowanie:
Najpierw przygotować wszystkie składniki. Oddzielić żółtko od białek. W drugiej misce połączyć mąki i proszek do pieczenia. Margarynę rozpuścić w rondlu i poczekać, aż lekko ostygnie. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Białka ubić na pianę mikserem, dodać stopniowo cukier i żółtka. Dosypać mieszankę mąki i proszku, dobrze wymieszać łyżką. Dodać ostudzoną margarynę. Miksować do powstania gładkiej, gęstej masy.  Blaszkę natłuścić, a na dno położyć papier do pieczenia. Na wierzchu gęsto rozłożyć rabarbar. Włożyć do piekarnika, który jest rozgrzany do 180 stopni C. Piec przez około 40 minut. Smacznego ;-)



1 komentarz:

Lubię konstruktywne komentarze. Wszelka pomoc mile widziana ;) Dziękuję, J.