Składniki
-ziemniaki
-mąka pszenna
-sól, pieprz
-pieczarki
-żółty ser
-cebula
-olej
-filet z kurczaka/ indyka lub inne mięso
-woda
-pomidor
-jogurt naturalny
Przygotowanie
Placki ziemniaczane
Kilka dużych ziemniaków obrać, umyć i zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Odsączyć, najlepiej używając sitka. Trzy czwarte cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać łyżkę mąki pszennej. Jeśli konsystencja jest rzadka, można dodać więcej mąki.
Sos pieczarkowy
Kilka pieczarek obrać i pokroić w plastry. Dusić na maśle pod przykryciem. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy będą gotowe dolać pół szklanki zimnej wody. W drugiej szklance połączyć pół szklanki wody i dwie łyżki mąki pszennej. Dobrze wymieszać, można przelać przez sitko. Kiedy woda z pieczarkami zawrze, dolać mieszankę z mąką. Dobrze wymieszać, jak sos zgęstnieje odstawić.
Mięso
Mięso pokroić w kostkę i dusić na oleju. Można połączyć z sosem.
Dekoracja
Placki ułożyć obok siebie, polać sosem z pieczarkami i mięsem. Dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego i posypać pokrojonym lub startym serem. Przyprawić solą i pieprzem. Z boku można położyć pokrojony pomidor i cebulę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Lubię konstruktywne komentarze. Wszelka pomoc mile widziana ;) Dziękuję, J.