sobota, 27 września 2014

Kulki ziemniaczane w panierce


Składniki
-około 1 kg ziemniaków
-sól, pieprz, papryka słodka
-1 duża cebula
-mąka ziemniaczana
-mąka pszenna
-bułka tarta
-3 jajka

Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić, opłukać i gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu do miękkości, odcedzić i utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Zostawić, aby trochę ostygły. Kiedy będą jeszcze ciepłe dodać jedno jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej jeśli będą za bardzo klejące) oraz przyprawy pieprz, sól i paprykę słodką. Wyrobić do gładkiej masy. Ręce  zamoczyć w mące pszennej aby się nie kleiły. Następnie obtoczyć w mące pszennej, jajku i bułce tartej. Formować kulki. Smażyć na głębokim oleju do złocistego koloru.

Efekt końcowy
Ziemniaczki bardzo miękkie, rozpływające się w ustach, w środku delikatne puree. Dobrze doprawione. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Fajna odmienność od zwykłych ziemniaków do obiadu.


1 komentarz:

Lubię konstruktywne komentarze. Wszelka pomoc mile widziana ;) Dziękuję, J.