Oryginalna nazwa to śniegowe serca, niestety nie posiadam foremki w kształcie serca. Do zrobienia okrągłej formy użyłam okrągłych foremek wyciętych w drobne fale. Na wierzchu cukier puder posypany jak śnieg. Ciastka mi bardzo smakują i jem jeden za drugim, a muszę zostawić mężowi, bo to dla niego. Z przepisu wyszło mi ponad 30 ciastek o różnych grubościach.
Składniki:
-cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
-proszek do pieczenia pół łyżeczki
-mąka pszenna 2 szklanki
-śmietana 18% 2 łyżki
-masło 50 g
-cukier puder 50 g
-żółtko 2 sztuki
-jajko
-cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i posiekane masło połącz w misce. W szklance utrzyj 2 żółtka, całe jajko, cukier puder i śmietanę. Połącz z mąką. Zagnieć ciasto. Kiedy wydaje Ci się, że jest zbyt klejące, dosyp mąkę. Odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zagnieć ciasto jeszcze raz, rozwałkuj i wycinaj formy. Blaszkę wyłóż sreberkiem lub papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika, który wcześniej rozgrzejesz do temperatury 180 stopni. Piec na rumiano przez 15 minut. Po tym czasie możesz obserwować co się dzieje z ciastem. Kiedy ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Smacznego!
Skorzystam z przepisu baardzo ciekawy prosty i tani . już go sobie zapisuję :)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPycha ! :) ostatnio je robiłam i powiem szczerze zniknęły bardzo szybko, najlepsze na drugi dzień (moim zdaniem)
OdpowiedzUsuń